zaterdag 23 augustus 2014

Glutenvrije woksauzen


                                                                                              Toon van Driel - Stamgasten


Wokken of roerbakken is een hele gezonde manier van eten bereiden. Je gebruikt amper vet en de vitaminen blijven behouden in de (ruime) hoeveelheid groente die je gebruikt.
Bovendien is het ook nog eens heel snel klaar altijd. De meeste tijd gaat meestal zitten in het snijden van de groente.
Ik maak mijn woksauzen altijd zelf. De sausjes die je in een flesje kunt kopen vind ik veel te zoet, ze bestaan vaak voor de helft uit suiker, vaak zijn ze me ook te zout en dan zijn er ook nog woksauzen die sowieso niet in aanmerking zouden komen omdat ze niet glutenvrij zijn. Daarnaast betaal je ook nog eens de hoofdprijs voor zo´n flesje en ik kan goed geld uitgeven maar niet aan iets dat zo makkelijk zelf te maken is.
Hieronder geef ik wat ideetjes voor verschillende soorten woksauzen. Wijk er gerust van af, maak het pittiger of juist minder pittig, pas het gewoon aan aan je eigen smaak.

Saus 1 (bruin, zoetzuur en licht pittig)

Deze saus is een variant op de Chinese Gonbao saus. Heel erg lekker in combinatie met kip, gember, knoflook, peultjes, (kool of paksoi), lenteui en pinda´s.

1 eetlepel gv oestersaus (gv moelijk te vinden bij toko, ik heb Lee Kum Kee gv oestersaus gekocht bij de toko)
1 eetlepel gv sojasaus (ik gebruik Kikkoman glutenfree soyasauce)
2-3 theelepels maizena
1 dessertlepel bruine suiker
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel Shaohsing rijstwijn
1 dl bouillon (ik gebruik meestal kippenbouillon hiervoor maar wil je het vegetarisch houden dan pak gerust groentebouillon)
fijngehakte Spaanse peper of sambal oelek naar smaak (ik gebruik meestal sambal oelek)
1-2 theelepel(s) sesamolie

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken. De saus krijgt dan de tijd om iets in te dikken door de maizena die gebruikt is.

Saus 2 (rood, zoetzuur)

Dit is een sausje dat prima geschikt is voor kinderen. In plaats van rijstazijn kun je ook citroensap gebruiken maar dan zou ik iets minder doen. Zoals altijd geldt ook hier, proef wat je aan het doen bent!
Het past overal bij dus probeer het gerust.

4 eetlepels tomatenketchup
2-3 eetlepels witte rijstazijn
1 eetlepel gv sojasaus
1 eetlepel gv worcestershiresaus
1 eetlepel maizena
100 ml water

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken. De saus krijgt dan de tijd om iets in te dikken door de maizena die gebruikt is

Saus 3 (geel, zacht en romig)

Een kerriesaus, ook altijd lekker in een wokgerecht. Ik vind het erg lekker om deze saus te gebruiken bij dungesneden varkensvlees met stukken prei en wortel.

3 eetlepels kerrie (ik gebruik meestal 2 eetlepels kerrie massala en 1 eetlepel kerrie madras)
5 eetlepels (kruiden)azijn
200 ml kokend water of kokosmelk

Hoe simpel is dit? Roer de azijn door de kerrie en giet dit papje over je gewokte vlees en groente. Laat het even meebakken zodat de azijn begint te verdampen. Giet er dan het kokende water bij en roer het goed door. In plaats van water kun je ook kokosmelk gebruiken dan wordt het wat zachter en romiger.

Saus 4 (groen, licht pittig)

Een Thaise groene curry, altijd lekker. Ook deze kun je eventueel met kokosmelk maken in plaats van met bouillon. Deze saus is heerlijk bij garnalen, zeker als je er ook nog fijngehakte gember en knoflook bij doet.

1 eetlepel vissaus
1 1/2 eetlepel gv oestersaus
4 eetlepels bouillon of kokosmelk
2 dessertlepels groene currypasta (of naar smaak)

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten